Blender to sprzęt AGD, który winien znaleźć się w kuchni każdej pani domu. Panie, które do tego czasu nie miały blendera nawet nie mają pojęcia w jak wielu przypadkach może on się przydać.

Blendery mogą występować w dwóch wariantach: kielichowy, nadający się głównie do koktajli i mniejszy zamknięty z podłużną rączką do której z reguły można także dołączyć końcówkę znakomitą do miksowania przykładowo zup. Osobiście polecam ten drugi model blendera, bo jest w większym stopniu uniwersalny.

Co możemy zdziałać za pomocą takiego blendera? po pierwsze: pasty, surówki, musy, koktajle, pesto, placki ziemniaczane, farsze, bitą śmietanę. Z wykorzystaniem blendera rozdrobnimy też zioła bądź składniki na zdrowy sos pomidorowy. Blender jest szalenie przydatny przy wytwarzaniu przetworów. Zwłaszcza polecam go do przygotowywania surówek, gdyż dzięki temu zdołamy zaoszczędzić wiele czasu. Jeżeli chcemy naszym blenderem siekać także lód powinniśmy wybrać model o sporej mocy. Jeśli zdecydujemy się na końcówkę stalową będziemy mogli blendować gorące zupy. Blender jest bardzo prosty do czyszczenia. Kolejną wartością posiadania głównego pojemnika może być to, że po rozmontowaniu reszty oraz przykryciu go przykrywką z kompletu możemy w nim trzymać czy przenosić przyrządzone potrawy przykładowo surówki.