Raw food to dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie surowych produktów. Jej zwolennicy rezygnują całkowicie z potraw poddawanych obróbce termicznej. Uważają, że takie nawyki żywieniowe mają wiele zalet, ponieważ wysoka temperatura gotowania czy smażenia niszczy enzymy oraz cenne witaminy znajdujące się w jedzeniu. Dieta opiera się przede wszystkim na produktach roślinnych, ale wyróżnia się jej kilka rodzajów. Wyjaśniamy, czego nie można jeść.
Żywności spożywanej na diecie raw food nie należy obrabiać termicznie. Można ją jedynie podgrzać, ale temperatura nie powinna przekraczać 40 °C. Jedzenia nie wolno również odgrzewać w kuchence mikrofalowej. Ponadto produkty nie powinny być przetwarzane, napromieniowane czy modyfikowane genetycznie. Warto zwracać uwagę również na to, czy surowa żywność nie jest poddawana działaniu herbicydów oraz pestycydów. Dobrym pomysłem jest wybieranie produktów pochodzących z ekologicznych upraw, ponieważ nie zawierają one szkodliwych substancji. Zwolennicy diety raw food rezygnują przede wszystkim z obrabianych termicznie warzyw, owoców oraz mięs. Ponadto nie spożywają m.in.:
- potraw pieczonych,
- rafinowanych olejów,
- rafinowanych cukrów,
- soli kuchennej,
- soków pasteryzowanych,
- kawy,
- herbaty,
- alkoholu,
- słonych przekąsek.
Jakie produkty można jeść na diecie raw food?
Dieta raw food składa się głównie z produktów roślinnych, m.in. świeżych warzyw, owoców, nieprzetwarzanych orzechów, nasion, a także ziół. Dozwolone jest również spożywanie surowych ziaren, roślin strączkowych i kiełkujących. Pracownik sklepu oferującego zdrową żywność Batom podpowiada, co jeszcze można spożywać na tej diecie: "Dieta raw food nie oznacza całkowitej rezygnacji z mięsa. Można je spożywać np. w postaci suszonej. Dopuszczalne jest również picie mleka roślinnego oraz jedzenie surowego masła orzechowego. Wśród artykułów spożywczych dozwolonych na tej diecie znajdują się również pokarmy fermentowane i tłoczone na zimno oleje kokosowe".
Zwolennicy tych nawyków żywieniowych niekiedy decydują się na jedzenie surowych jajek, nabiału oraz mięsa czy ryb. Przejście na dietę raw food powinno być w niektórych przypadkach skonsultowane z lekarzem, ponieważ nie wszyscy mogą sobie pozwolić na spożywanie wyłącznie surowej żywności. Do takich osób należą głównie kobiety w ciąży, pacjenci chorujący na cukrzycę czy inne schorzenia przewlekłe. Spożywanie produktów nieobrobionych termicznie okazuje się zdrowe w wielu przypadkach, ale nie dostarcza do organizmu niektórych cennych witamin czy składników mineralnych. W takiej sytuacji należy przyjmować odpowiednie suplementy.