Niezależnie od tego czy spędzamy w kuchni codziennie kilka godzin czy kilkanaście minut na robieniu kanapek, potrzebować będziemy dobrego noża. Na ubogi wybór nie ma co jednak obecnie narzekać, przez co można wyposażyć się w produkt skrojony na miarę swoich potrzeb.

Pora wybrać odpowiedni nóż kuchenny

Noże kuchenne niejedno mają imię, przebierać można w ich rodzajach. Różnią się od siebie materiałem, z których zostały wykonane, wielkością, kształtem, przeznaczeniem. Nóż szefa kuchni to obowiązkowe akcesorium, nawet jeśli nasze zdolności kulinarne nie są na najwyższym poziomie. Ten rodzaj noża charakteryzuje się dużym ostrzem, zwężającym się ku górze. Mając taki gadżet, zyskujemy duże pole do popisu. Można nim kroić, siekać, rozdrabniać. Trzeba jednak liczyć się z większą wagą, co jednak zapewnia pewny uchwyt i precyzję krojenia. Dalej mamy nóż uniwersalny, który mocno przypomina wyglądem ten szefa kuchni, ale jest węższy i krótszy. Jak sama nazwa na to wskazuje, znalazł szerokie zastosowanie. kolejną opcją do wyboru są noże kuchenne do obierania, czyli takie z niewielkim ostrzem, lekko zakrzywioną końcówką, co uławia wykonywanie czynności obierania. Za ich pomocą nasze cięcia będą precyzyjne. Wspaniale sprawdzą się do cięć dekoracyjnych,

W przypadku pracy nad mięsem połączonym z kośćmi lub ośćmi, przyda nam się nóż do filetowania. Posiada on ostre i bardzo wąskie ostrze. Mamy nawet specjalne noże do sera, które ułatwiają ich krojenie, zapobiegając przyklejaniu się do ostrza. Mówimy tutaj o nożach z drobnymi ząbkami, rozdwojona końcówką, przypominającą widelczyk. Do pieczywa używa się noży długich, relatywnie wąskich, wyposażonych w ząbkowane ostrze. Poradzą sobie one zarówno z pieczywem czerstwym, jak i tym świeżym. Nie trzeba martwić się o to, że kromka chleba lub bułka zostaną zmiażdżone i pokruszone, ale rzeczywiście schludnie pokrojone. Do dyspozycji mamy nawet noże do steków, czyli takie z ząbkowanym ostrzem. Do ćwiartowania i rozbijania dużych kawałków mięsa idealnie nadaje się tasak. Wspaniale sprawdzi się też w przypadku ziół, do ich siekania.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.sklep-faktoria.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/