Lipiec i sierpień są najbardziej kolorowym i smakowitym sezonem w roku. Udajemy się na na łonie natury czy też wybrać się gdzieś na wakacje. Dla posiadaczy ogródków albo działek to wzmożony okres pracy. Środek i koniec lata to przeważnie czas w jakim gromadzi się największą ilość. Na krzakach i drzewkach dochodzą owoce i warzywa. Rosną też kolorowe kwiaty i pnącza. Co najczęściej hodujemy w polskich ogrodach? Jakie owoce i warzywa przeważnie gromadzimy pod koniec lata?
Witaminy z ogrodu
W środku lata w ogrodzie warzywnym zaczynają rozwijać się pierwsze warzywa. Ktoś kto wcześniej zaplanował rozsadę, teraz może zbierać plony. Jako jedna z pierwszych latem dojrzewa fasolka. Kto posiadał niewiele miejsca, posadził ją jak pnącze na tyczkach. Występują fasolki w róznych kolorach. Nasadzone pospołu nader ładnie zdobią warzywnik. Połowa lata to ostatni dzwonek, aby zasiać fasolkę powtórnie, przy korzystnej pogodzie jeszcze zdąży dać plon. Sezon na ogórki pojawia się już w lipcu. Można je sadzić w szklarni czy też w gruncie. Najsmaczniejsze są oczywiście takie prosto z krzaka, chrupiące i orzeźwiające. Na zagonach dojrzewają także wczesne marchewki i buraki, a cukinie i a także kabaczki dają najbardziej bogate plony. Tymczasem prawdziwym władcą letniego warzywnika staje się pomidor. Od przełomu wakacji rozpoczyna kolosalne owoce i o ile aura okaże się dalej sprzyjająca może plonować aż do września. Pomidor z domowego ogródka ma zapach i smak najlepszy na świecie. Warto nawet uprawiać pomidory na balkonie, jeżeli nie posiada się działki, czy ogrodu. Pod koniec lata w ogrodzie dojrzewają dynie. Niektórzy zasiali wyłącznie odmiany ozdobne, za sprawą których można udekorować przedogródek albo parapet. Jednakże ogrodnik, który zasiał dynię o grubym, słodkim miąższu, może szykować pyszne zupy, ciasta i placki.
Owoce z ogrodu
Na półmetku lata dojrzewają owoce. W samej rzeczy pora na truskawki i poziomki właśnie dobiega końca, lecz za to w ich zastępstwie można podjadać porzeczki, czereśnie i wiśnie. Od początku sierpnia można też zbierać rozmaite odmiany śliwek. A smak papierówek, najsłynniejszych jabłek z wiejskiego ogrodu jest wprost niezapomniane doświadczenie. Na schyłek lata warto już zamyślać sporządzanie przetworów. Domowe powidła ze śliwek, czy autentyczny gęsty sok malinowy stanowi najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę. Wyłącznie warzywa i owoce pochodzące ze swojej, ekologicznej grządki są cennym źródłem witamin i zdołają oddziaływać zbawiennie na nasze zdrowie. Każdy, kto może skorzystać z plonów z własnej działki z pewnością to doceni.
Kwietne lato
W lipcu i sierpniu pojawia się zawsze burza kolorowych kwiatów. Zaczyna się wielki spektakl kolorów i zapachów. Rozkwitają róże, dalej lilie, jeżówki, słoneczniki. Kwiaty jednoroczne właśnie w tym momencie kwitną najbardziej obficie. Na rabatach rośnie mnóstwo astrów i floksów. Nie wskazane jest szczędzić miejsca w ogrodzie, jeśli chce się oglądać motyle, słuchać pobrzękiwania owadów. Ogród obfitujący w wielobarwne rośliny to nie tylko spektakularny pejzaż, lecz także piękny dekoracyjny akcent w wazonie na stole. Warto więc odnaleźć miejsce w ogrodzie na kwiaty, które odzwdzieczą się wspaniałym bogactwem wonia także przepięknym czarownymwyglądem. Niektóre odmiany kwiatów można suszyć. Dzięki temu mogą ozdobić nasz dom także w zimie.