Nowe technologie przeobrażają sektor gastronomiczny, przekształcając model, w który restauracje służą klientom oraz zarządzają swoim interesem. Kody QR, sklepiki samoobsługowe, czy zastosowanie AI stają się jeszcze w wyższym stopniu powszechne, poprawiając nie jedynie wrażenia klienta, ale również systemy obsługi w restauracjach.

Gastronomia w dobie pandemii - nowe wyzwania, nowe rozwiązania

Kwestia globalnej pandemii znacznie bardziej przyspieszyła ten nurt, przymuszając lokale gastronomiczne do przekazania odłamu swojej działalności do internetu. Przeszło połowa Polaków kupuje posiłki przez net, co demonstruje, jak kluczowa jest digitalizacja w gastronomii.

Dostosowanie oferty do indywidualnych potrzeb klientów

Nowe środki techniczne znacznie upraszczają proces kupowania jedzenia, ale także oddziaływają pozytywnie na zaspokojenie klientów. Wykorzystywanie łatwych paneli w kioskach samoobsługowych minimalizuje okres wyczekiwania w kolejce, natomiast cyfrowe menu zapewnia lepsze zrozumienie propozycji.

Innowacyjne podejście do zarządzania biznesem dzięki AI

Niemniej technologie wychodzą poza tylko serwis dla klienta. Dzięki digitalizacji restauratorzy obecnie bardziej wydajne narzędzia do przewidywania środków, składania zleceń, bądź zawiadywania pracownikami. Programy szkoleń dla personelu są w stanie być w tej chwili bardziej aktywizujące za pomocą aplikacji mobilnych, co poprawia funkcjonowanie jak również standard obsługi. Nadrzędną wartością nowych rozwiązań jest możliwość personalizacji usług. Za pośrednictwem gromadzenia danych restauracje są w stanie porządnie zrozumieć oczekiwania kontrahentów i przystosować swoją propozycję do ich sugestii. Sztuczna inteligencja wspiera restauratorów w przewidywaniu działań konsumentów jak również w usprawnieniu transakcji, a to intensyfikuje efektywność biznesu. Razem z postępem innowacji, sztuczna inteligencja będzie coraz to bardziej kluczowym czynnikiem w kierowaniu restauracją. Wspomagając akcje promocyjne, aranżując dostarczanie, lub udoskonalając nadzorowanie zapasami, AI stanie się fundamentalnym wsparciem każdego szefa restauracji. Ostatecznie należy zaznaczyć, iż kluczem do sukcesu będzie uzyskanie i utrzymanie zadowolonych odbiorców we wszystkich ścieżkach sprzedaży - od transportu po lokale stacjonarne. Wobec tego inwestycja w nowinki techniczne stanie będzie coraz to w wyższym stopniu istotna dla każdego restauratora.