Wedle analiz wykonanych przez badaczu z Kings Collage London jarzyny i owoce zasobne w witaminę C regularnie konsumowane mogą mieć znaczenie na zapobieganie zaćmie. Rezultaty przeprowadzonych badań zostały opublikowane w piśmie "Ophthalmology".
Pomiary trwały więcej niż dziesięć lat. Badania przeprowadzone zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku pomiędzy 60 a 70 lat. Naukowcy monitorowali zmiany które zachodziły w ich soczewkach, w tym samym czasie oceniając poprzez kwestionariusze poziom spożywanej witaminy C. W ostatnim stadium prowadzonych badań naukowcy dowiedli, iż u tych pań, które jadły w sporej ilości dania obfite w witaminę C postępy zaćmy były o 33% mniejsze niż u pań przyjmujących mniejsze ilości witaminy C. Stwierdzono również, iż czynniki genetyczne są odpowiedzialne tylko za 1/3 zmian jakie następują na soczewce, znacząco większy wpływ na progresję zaćmy mają natomiast faktory środowiskowe.
Badacze wyjaśniają wyniki swych badań tym, iż przednia komora oka wypełniona jest cieczą zawierającą witaminę C zabezpieczając soczewkę przed matowieniem oraz oksydowaniem. Regularne konsumowanie produktów które zawierają duże ilości witaminy C może podnieść jej poziom w tej cieczy. Według autora badań prof. Chrisa Hammonda jedyne co należy zrobić to zmienić sposób żywienia na taki, w jakim spożywa się mnóstwo warzyw i owoców, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę. Naturalnego biegu starzenia nie możemy uniknąć, ale prowadzenie zdrowej diety i zmiana sposobu życia zdołają obniżyć niebezpieczeństwo operacji zaćmy ponieważ na postęp tej choroby ma dodatkowo wpływ palenie papierosów a także cukrzyca.
Z kolei Kate Yonova-Doing będąca współautorką testów dodaje, iż witaminę C musimy zaopatrywać z pożywienia ponieważ organizm ludzki jej nie wytwarza. Podkreśla jednak, że nie dostrzeżono dużego obniżenia progresji katarakty u osób stosujących pigułki z witaminą C dlatego wielkie znaczenie ma zdrowa dieta.