Aminos kokosowy jest sosem powstałym dzięki połączeniu dojrzewającego w beczkach nektaru z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej. Uważany jest za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, produkty zawierające gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni azjatyckiej. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?
Skarbnica zdrowia
Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs, dań azjatyckich oraz sałatek. Znakomicie sprawdza się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym działaniu na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze z kokosa mają pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.
Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym przyjacielem odchudzania. Pomagają hamować łaknienie dzięki zwiększeniu produkcji tzw. "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworów, szczególnie jelita grubego.
Wśród najcenniejszych składników nektaru z kwiatu kokosa znajduje się również inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.
Zdrowe z natury
Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zwykle zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.